Skip to main content

Izvorno vaspitanje

Autor 7 novembra, 201925 septembra, 2022Predavanja, Sanja Vučić, Vaspitanje

Od kako sam majka, najveća briga mi je pravilno vaspitanje. Već osam godina vagam meru i sada, kada mi je dete pošlo u školu, imam priliku da u praksi primetim sve propuste koje sam napravila, ali i sve vrednosti koje sam mu usadila.

Toliko knjiga i saveta na temu vaspitanja sam pročitala, da sam se na kraju našla u opštoj zbrci između onoga što piše da treba, onoga što društvo i okolina govore da treba i onoga što ja, kao majka, osećam da je ispravno.

Kada sam rodila prvo dete, sećam se da mi je osećaj bio “samo da ne pokvarim ovu Božansku iskru, da ga nikako ne uprljam nekim nametnutim normama i očekivanjima”.

 

Dete je raslo i kako je dolazilo više u kontakt sa svetom, tako su nevinost i čistota nestajali. Tada su me saleteli strahovi i nemiri, sa kojima sam mislila da sam raskrstila. Počela sam da listam priručnike, da vrtim savete i tražim modele vaspitanja koji će mi omogućiti da doprem do svog deteta i da na njega prenesem veštine i znanje neophodne za preživnjavanje u ovom svetu.

Lično nikada nisam bila ljubitelj vaspitnog modela po principu nagrađivanja, jer je nekako duboko u meni ukorenjena alergija na korupciju. Čak i sama reč mi izaziva jezu i niz hemijskih procesa u organizmu… Ali sam ih koristila, podmićivala sam, obećavala kule i gradove samo da nacentrira nošu kako treba… Uredno sam negovala i hranila korupciju verujući da postupam ispravno po priručniku. Zato sam tokom predavanja prof. Milica Novković progutala dovoljno knedli, da mi večera posle toga nije trebala.

 

Milica Novković je celu problematiku iznela za sat vremena pričajući o izvornom vaspitanju, o tome kako održati tu “Božansku iskru” u čoveku i koliko su samo pogrešni modeli koji su nam poznati – nagrada, kazna, imitacija, verbalizacija i prezaštićavanje.

 

Na kraju teksta vam se nalazi video sa predavanja. Ovih 35 minuta je samo uvod i dovoljno je da vas natera da se zapitate. A vi, koji ste već počeli da postavljate pitanja – slobodno pišite, jer baš za vas spremamo radionice sa Milicom… A o tome ćemo vrlo uskoro pisati opširnije.

Do tada, uživajte u roditeljstvu i negujte svoje Božanske iskre!

Loading

Ostavite komentar