Skip to main content

Adrese koje je Deda Mraz zaturio

Autor 24 decembra, 201925 septembra, 2022Humanizam i renesansa, Sanja Vučić

 “Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”

Mahatma Gandi

Nova Godina svakome nosi nešto novo. Svako je doživljava, obeležava i dočekuje na svoj način. Ali ono što je konstanta svake godine oko novogodišnjih praznika je humanost koja se oseti u vazduhu.

Ovih dana preko interneta pratim mnoge humanitarne akcije i prikupljanje paketića za decu kojima je Deda Mraz zaturio adrese. Inspirisana tim akcijama, i podstaknuta idejom prijateljice, odlučila sam se da sprovedem jedan mali eksperiment. Kontaktirala sam moje drage saradnike i predložila im da umesto u reklame – novac preusmere u humanitarne svrhe i tamo gde će zaista napraviti razliku. Pa tako, umesto da plate istaknuti oglas na ‘Instagram’-u ili ‘Facebook’-u, i kupe par pratilaca ili par lajkova, mogu da nagrade svaku podelu, svaki ‘lajk’ ili svaki ‘tag’ i da taj novac, koji bi završio u rukama milijarderskih kompanija, završi na računu nekoga kome će to da spasi život, obezbedi školovanje, krov nad glavom i slično.

Sada zamislite kada bi firme uvele ovu praksu i mimo novogodišnjih praznika. Kada bi svaka izdvojila po 3.000 din mesečno za ovakav vid marketinga – koliko ima firmi puta broj meseci u godini? – Kamen po kamen palača…

Baš dok sam mozgala na temu ‘kampanje’ javi mi se prijateljica sa idejom da sprovedemo zajedničku akciju na ‘Instagram’-u tako što ćemo napraviti igru kićenja jelke i nagraditi ‘tagovanje’ kreativnih članova ‘Instagram’ zajednice. Pravila igre su prosta – preuzmete jelkicu kod nas na profilu, okitite je uz pomoć emotikona ili ‘gif’ animacija, podelite na svoj ‘story’ i tagujete pomenute profile.

Akcija ‘Kićenja jelke’ na ‘Instagram’-u

Akcija ‘Kićenja jelke’ na ‘Instagram’-u
Zahvaljujući ovoj akciji prikupili smo dovoljno sredstava da spremimo 30 paketića sa knjigama i da iste odnesemo na već pomenute, zaturene adrese.

Dok smo istraživali koje je to adrese Deda Mraz zaturio, došli smo do informacije da u naselju Jaša Tomić ima mnogo zaturenih i zaboravljenih adresa pa smo tako na kratko odmenile dedicu i utabanale mu nove staze.

U galeriji ispod možete videti jedan deo atmosfere i ambijenta. Naši utisci u sjajni. Izuzetno smo zahvalni na gostoprimstvu i ljubaznosti svih zaposlenih koji su nas dočekali, a posebno nastavnici informatike, Jeleni Popari, koja se postarala da podela paketića bude fer raspoređena.

Nadam se da ćemo u budućnosti imati puno ovakvih akcija i da ćemo omogućiti deci, bez obzira koliko im adresa bila zaturena, da ih dobra knjiga, lepa reč i nežnost uvek pronađe.
OŠ “Stevan Aleksić” – Jaša Tomić, Srbija

Loading

Ostavite komentar