Skip to main content

O autorskim pravima (ili kako se čavke kite tuđim perjem)

Autor Humanizam i renesansa, Sanja Vučić

Inspirisana razgovorima koje sam vodila ovih dana sa nekim majkama koje su rešene da razvijaju “posao od kuće”, odlučila sam se da sročim ovaj tekst namenjen autorskim pravima i, generalno, umetničkom stvaralaštvu, jer sam došla do uvida da se prečesto odričemo svojih reči i dela u zamenu za neki sitniš i tako dolazimo do pogrešnog zaključka da je “pametan ućutao” dok u javnosti imamo sve više “čavki koje se kite tuđim perjem”.

Pročitaj više

O stvarima i stvaralaštvu

Autor Humanizam i renesansa, Sanja Vučić

Želja da kupujemo i da posedujemo lepe stvari je prisutna u svakom čoveku (posebno ženi).
Srećni smo kada kupimo sebi ono što smo dugo želeli, ali ta sreća traje kratko. Znatno kraće nego što je trajala želja da tu stvar posedujemo. Veoma brzo to ushićenje iščili i već svoj fokus prebacujemo na nešto drugo što bi mogli da kupimo da nas usreći… I tako hranimo minusni sistem vrednosti.

Pročitaj više

Bit(ka) ljubavi

Autor Sanja Vučić, Vaspitanje

Pametni, analitički umovi kažu da su to: „online generacije, nezainteresovane za svet oko sebe i svoj vlastiti život. Neće da rade, uče, ugnjezdili su se u krilu svojih roditelja, neće da se žene, udaju…“Kažu da su to nezrele Petar Pan generacije,jer neće da odrastu. Sve je to donekle Istina i to zasrtašujuća, jer sa njima takvima, svet nema budućnost. Sve i da je tako, ali niko ne kaže ko im je ukrao budućnost, zašto, kako i ko će im vratiti tapiju na budućnost, koja im pripada…

Pročitaj više

Dajem glas…

Autor Humanizam i renesansa, Sanja Vučić

Svaki dan slušamo i čitamo o borbi za neka prava, za slobode, za izbore… Skupljamo potpise, dajemo glasove, protestujemo, patroliramo, paradiramo… I dok mi tako pravimo buku, šta se dešava sa onima kojima buka smeta? Šta je sa onima koji češće koriste pogled nego reči? Da li svet ikada zastane da uhvati taj pogled?

Pročitaj više

Balkan Charity Nail Maraton

Autor Humanizam i renesansa, Novosti

Brojimo sitno do kraja 2020.-te i nekako primećujem da svi jedva čekaju da prođe, da je isprate…Sada, za kraj, kada sumiram ovu godinu rekla bih da je bila izuzetno Uticajna. Za mene je ova godina bila puna lekcija i izazova. Navela me je da vidim od čega sam sazdana i da mnoge teorije o ličnom razvoju testiram u praksi… Zadovoljna sam sa ishodom.

Pročitaj više

O idolima i idealima

Autor Humanizam i renesansa

Dok sam odrastala, sećam se da nisam imala idole. Nisam se nalazila u priči ‘želim da budem kao ovaj ili onaj’, ali sam imala ideale. Ljude kojima sam se istinski divila, njihovom intelektu, duhu, veštini… I sama sam težila ka tome da sebe ukrasim takvim osobinama ili veštinama.

Pročitaj više

Mesec i Zec kristalni nakit

Autor Novosti

Kada sam tek zagazila u Instagram vode, Mesec i Zec je bio jedan od profila kojima sam se izuzetno divila. Odlazila sam da prelistavam postove koji su me vraćali u svet bajki, mitova i magije. Divila sam se ženi koja tako lepo piše, stvara i koja je uspela da sačuva u sebi bogatstvo dečije mašte.

Ne mogu opisati kolika je bila moja sreća kada sam i lično upoznala Teodoru, a tek kada se među nama dogodio Klik!

Pročitaj više

OŠ Gornja Varoš

Autor Novosti, Sanja Vučić

Kao majka učenika (sada već drugog razreda) i član Saveta Roditelja, analizirala sam kako i na koji način mogu da doprinesem obrazovnom sistemu.
Ono što sam videla kao jedno od rešenja je izrada školskog sajta na #WordPress platformi koju mogu da prilagodim potrebama učenika (na prvom mestu), a zatim i roditelja i zaposlenih u školi.

Pročitaj više