Irina Sejdhanova

Iako veganstvo za mene nije samo zdrava celovita ishrana već ideologija, ne sudim o tuđim izborima jer verujem da svako ima svoj put.

Ja sam Irina, u moje 34 godine imam srpskog muža i dvoje ukrajino – srpske dece.

Rodjena sam u Moskvi, sa 15 godina sam se preselila u Ukrajinu.Diplomirani sam pravnik, novinar sa 15-godišnjim iskustvom, govorim 5 i po jezika. Daleke 2010.-te sam došla da živim u Beograd, u međuvremenu sam uspela pola godine da provedem u Sarajevu, a od septembra prošle godine živimo u prestonici slovenskih Alpa – Kranju.

Pre 7 godina sam krenula sa promenom načina života jer sam želela bolje za moju porodicu. Prvo smo po preporukama lekara izbacili gluten i mlečne proizvode a kasnije šećer i industrijsku hranu. Tako smo se hranili skoro tri godine, ali nekako nisam primetila posebne promene u zdravlju. Ali činjenica je da smo jeli zdravije, da smo upotrebu slatke i masne hrane sveli skoro na nulu i da smo, izbacivanjem brze grabe, grickalica, pekara i sl. znatno dobili na budžetu.

Pre tri godine postala sam vegan. I to se odigralo za jedan minut, bukvalno. Bili smo u ZOO vrtu u Ljubljani i ušli smo u sobu sa inkubatorima. Pred našim očima na svet su dolazili pilići, pačići, čak i jedna sovica. Ja sam začarano gledala na to čudo života i suze su mi bile u očima. Svi oko mene umiljato su tepali tim slatkom bićima. Sećam se da sam mahinalno rekla naglas “A mi ih jedemo…”. Tačno pamtim kako se par ljudi okrenulo prema meni i pogledalo u fazonu “ajd sad ti sa svojim glupostima”.
A ja sam stajala tamo i kapirala da više u životu neću jesti ničiju decu, jednostavno osećala sam da nemam prava i da to nije ispravno. Isto tad mi je bilo nejasno kako to da mi trebalo trideset godina da razumem tako prostu stvar da za kvalitetan život nije neophodna smrt.

Isti taj dan sam ukinula sve životinjske proizvode, u toku meseca poklonila sve svoje kožne torbe i cipele, čak sam prodala i našu kožnu garnituru…

U početku je moj muž verovao da će raznovrsnost naše ishrane stradati jer, kako mi je posle pričao, za njega je izbacivanje mesa bilo jednako postu, a u njegovom sećanju “post je period kada se uglavnom jede testo i krompir”. Posle 10 dana je promenio mišljenje i dan danas svima priča kako se nikad u životu nije bolje hranio nego u zadnje tri godine.

Jeste, prelazak na veganstvo za mene bio prvenstveno pitanje etike. Ja sam otkrila u sebi potencial da promenem život moje porodice na bolje. Kroz ideologiju veganstva ja učim i moju decu šta je to ljubav, saosećanje, milosrđe, odgovornost, stvaranje, čuvanje. Iako veganstvo za mene nije samo zdrava celovita ishrana već ideologija, ne sudim o tuđim izborima jer verujem da svako ima svoj put. Ja sam svoj započela, imam podržku mojih najdražih i tu sam da inspirišem druge ljude koji razmišljaju u tom smeru.

Tu sam:

 • da pokažem kako veganska hrana nisu samo šargarepa i zelena salata;
 • da pokažem kako deca lako mogu da dobijaju sve što im je neophodno za rast i razvoj;
 • da pokažem kako može da se uštedi na hrani bez oštećenja kvaliteta ishrane;
 • da pomognem savetom svakome ko želi da unapredi svoju ishranu,
 • da pomognem savetom svakome ko želi više da živi uskladu s prirodom, da čuva sebe i naš svet.
Ako želiš da mi postaviš pitanje, slobodno se posluži kontakt formularom, za praćenje mog bloga skroluj još niže, a za više detalja o mom radu možeš se poslužiti linkovima ka Instagramu i  Facebook-u – gde možeš videti moj rad u praksi.

  Sva polja označena sa (*) su obavezna.

  Ime i prezime*
  Koliko imaš godina?*
  eMail adresa*
  Kontakt telefon
  Izaberi jednu od ponuđenih opcija, šta ti je cilj kroz program.*
  Izaberi jednu ili više od ponuđenih opcija. Nemam decuTrudna samImam jedno deteImam više dece
  Da li si pušač?* DaNe
  Da li piješ kafu?* DaNe
  Koliko mesečno trošiš na hranu? (otrpilike prosečni budžet)
  Opiši kako ti izgleda jedan dan kada je ishrana i fizička aktivnost u pitanju*
  Ovde možeš da mi postaviš neko dodatno pitanje, ukoliko želiš
  Pre nego što pošalješ poruku, molim te da uneseš tačan odgovor i time potvrdiš da nisi bot 🙂