Skip to main content

Dajem glas…

Autor 30 marta, 202225 septembra, 2022Humanizam i renesansa, Sanja Vučić

Svaki dan slušamo i čitamo o borbi za neka prava, za slobode, za izbore… Skupljamo potpise, dajemo glasove, protestujemo, patroliramo, paradiramo… I dok mi tako pravimo buku, šta se dešava sa onima kojima buka smeta? Šta je sa onima koji češće koriste pogled nego reči? Da li svet ikada zastane da uhvati taj pogled?

Oni nemaju lobiste koji se guraju za njih, nemaju nadnacionalne NVO organizacije koje im dodeljuju budžete… Nemaju Evrovizije ni dodele Oskara, niti bilo koju manifestaciju na nacionalnoj frekvenciji gde bi mogli da naprave neki skandal ne bi li svet, makar na kratko, obratio pažnju i pričao o njima. Nemaju ni popularne hashtagove koji će odjeknuti svetom… Nemaju, ali imaju pojedince koji se zmajevito bore. Pojedince zbog kojih ovaj svet svakim danom postaje lepše mesto. Bez razlike, za sve.

A ko su ONI? Oni su roditelji dece sa smetnjama u razvoju, osobe sa posebnim potrebama… i za njih ne postoji mesto u društvu, mesto u parkiću, vrtiću, školi, poslu.

Imala sam privilegiju da se upoznam i da sedim za istim stolom sa heroinama koje se svakodnevno bore sa vetrenjačama sistema, sa vetrenjačama nerazumevanja, diskriminacije… Slušala sam koje su to borbe i razmišljala odakle crpe snagu za te svakodnevne podvige.

Pa iz dece! Kao i svaka od nas. Crpe snagu iz života koji su stvorile i zbog kojeg su spremne da se izbore za lepši svet, bolji i pravedniji svet. Njih u potpunosti mogu da razumem, ali ne mogu da razumem ostatak sveta koji je tako bučan za svaki svojevoljni izbor, a onda utihne kada su u pitanju različitosti koje nisu stvar izbora…

Jelena je mama dva dečaka koja se svakodnevno bori da ovaj svet razume šta znači autizam i, dok utire put i menja sistem za svog sina, ona podiže svest o tome da “autizam nije reč” .
Jeleninu priču možete ispratiti na Instagram profilu @dnevnikjedneautisticnemame

A zašto vam ovo pišem? – Zato da malo zastanete u trci i obratite pažnju na one koji ne mogu da jure toliko brzo, na one kojima društvo stalno nameće prepreke za preskakanje. Obratite pažnju i pružite ruku, pomozite da se pređu i uklone prepreke.

Mame iz UG “Realno” i Jelena su žene koje svakodnevno rade na uklanjanju prepreka. One su pokrenule online peticiju ne bi li sakupile dovoljan broj potpisa (glasova) za pokretanje inicijative za izmenu zakona. Trenutni zakon onemogućava uslugu personalnog asistenta nakon osamnaeste godine, što znači da kada dete sa smetnjama u razvoju postane punoletni građanin, ostaje bez preko potrebne pomoći za dalje funkcionisanje u svetu odraslih.

Jelena i članice UG “Realno”, kao i sve majke ovog sveta, žele da se postaraju da će im deca biti dobro. Da će pronaći svoje mesto u svetu, ostvariti se… Da će funkcionisati u društvu… A tako nešto je izuzetno otežano ako se gubi pomoć i podrška nakon 18.-te godine.

Zato bih vas zamolila da odvojite minut, iskoristite moć interneta kao i svoje građansko pravo glasa, i ovaj put ga dodelite nekome kome je zaista potreban.

Peticiju možete potpisati na OVOM LINKU .

Takođe bih vas zamolila da isti link podelite rodbini, prijateljima i poznanicima, ne bi li što veći broj ljudi podržao inicijativu. Hvala!

Loading