Skip to main content

O idolima i idealima

Autor 29 juna, 202025 septembra, 2022Humanizam i renesansa

Dok sam odrastala, sećam se da nisam imala idole. Nisam se nalazila u priči ‘želim da budem kao ovaj ili onaj’, ali sam imala ideale. Ljude kojima sam se istinski divila, njihovom intelektu, duhu, veštini… I sama sam težila ka tome da sebe ukrasim takvim osobinama ili veštinama.

Najveće ideale sam videla najpre u čuvenom Che Guevari (što je i više nego očigledno). Kod njega me je fascinirao taj njegov duh, težnja za slobodom, za istinom.

Što je to čovek koji je u isto vreme i ratnik i pesnik (sa čime mogu da se poistovetim). Do poslednjeg daha je verovao u svoje ideje i one su postale besmrtne.

Sledeći veliki uzor mi je Nikola Tesla i fascinantna priča njegovog života. Verovanje u ideje koje su daleko ispred svog vremena. Dar koji je dao čovečanstvu, dar koji je poklonio i koji nam je, na žalost, oduzet.

Ogromna hrabrost i samopouzdanje da se kroči u nepoznato, da se veruje u vizije (pa ma kakve ti etikete delili).

Mnogo puta, na svom životnom hodočašću sam pomislila na Teslu kada mi je nedostajala hrabrost da kročim u nepoznato ili da iznesem ideje glasno.

Pored ovih velikana, imala sam još mnogo ideala koje sam nalazila u ljudima oko sebe, u mudrosti i stabilnosti moje bake, u izdržljivosti i strpljenju mog dede… Bilo ih je mnogo tokom celog života i od svakoga sam ‘uzimala najbolje’.
Danas su društvene mreže pune ljudi koji su mi ideali, čijoj hrabrosti, doslednosti i stvaralaštvu se divim… Ali ne želim da budem imitacija njihovog života. Ne želim da nalazim idole u ljudima koji su takođe na svom nekom putu.

Velika je razlika između idola i ideala u životu.

Idolizujemo ljude, estradne umetnike, glumce, sportiste. Pratimo svaki aspekt njihovog života i nazivamo ih zvezdama. Umesto da težimo vrlinama koje isti poseduju, mi težimo ka tome da u što većem aspektu postanemo njihova kopija. I tu gubimo sebe.

Zato okružite sebe ljudima koji su vam inspiracija, težite ka tim vrlinama ali gradite sebe i svoj put i učite decu u kome da traže ideale a ne da budu kopija pogrešnih idola.

Loading