Skip to main content
Kategorija

Humanizam i renesansa

Humanizam i renesansaSanja Vučić

Zašto kažeš ljubav a misliš na….

Stojim danas u Maxi-ju, koji se nalazi u neposrednoj blizini srednje škole, za vreme velikog odmora i posmatram srednjoškolce koji se provlače uskim redovima. Neverovatna stvar kod prisutnosti je što primetite sve i onda to potakne u vama misaone procese, kao što se meni danas dogodilo... Mladi par. Ona, slika i prilika trendova, majica tik ispod grudi (dugih rukava) i trenerka koja ističe zadnjicu, šminka korespondira. On, u sportskoj kombinaciji, ide za njom i hvata je za zadnjicu, propraćen njenim kikotanjem... I nemojte sada da pomislite da osuđujem. Samo opisujem viđeno, ne sudim. Reklo bi se: "Mladi se vole, lepo je to"... Ali da li je to ljubav? Zašto ljubav brkamo sa požudom, zašto je poistovećujemo sa seksom? Zašto ne učimo devojčice i dečake od najranijih dana da hvatanje za zadnjicu u javnosti nije izjava ljubavi nego neki sasvim drugi signal... Izvor: halayalex - Freepik Sa jedne strane imamo sve glasnije žene (i ženske pokrete) koje se, sa punim pravom, bune protiv nasilja, protiv seksualne eksploatacije, ucena itd. A sa druge strane imamo medije, modu, muzičku i filmsku industriju koje nameću sasvim druge vrednosti. Borimo se vekovima sa simptomima a nikako da spoznamo uzrok tj spoznajemo ga, ali smo zavisni od njega, pa ga tolerišemo. Lakše je da se borimo sa simptomima nego da menjamo navike zar ne?Kroz medije, filmove, serije, marketing itd. se ljubav godinama poistovećuje sa nagonima - bilo da se aludira na seks ili na hranu. Kroz serije i filmove devedesetih i osamdesetih su plasirali ideju "opasnih momaka" na koje su se svi "ložili". Jer opasan momak donosi adrenalin, uzbuđenje... Biti "opasan" je bilo "seksi" a onda poistoveitš seks sa ljubavlju i eto ti gde je došlo do greške u proračunima. A pitamo se sada, dvadeset i trideset godina kasnije kako je nasilje u porastu (i femicid).…
Sanja Vučić
12 oktobra, 2022
Humanizam i renesansaSanja Vučić

O autorskim pravima (ili kako se čavke kite tuđim perjem)

Inspirisana razgovorima koje sam vodila ovih dana sa nekim majkama koje su rešene da razvijaju “posao od kuće”, odlučila sam se da sročim ovaj tekst namenjen autorskim pravima i, generalno, umetničkom stvaralaštvu, jer sam došla do uvida da se prečesto odričemo svojih reči i dela u zamenu za neki sitniš i tako dolazimo do pogrešnog zaključka da je “pametan ućutao” dok u javnosti imamo sve više “čavki koje se kite tuđim perjem”.
Sanja Vučić
20 septembra, 2022
Humanizam i renesansaSanja Vučić

O stvarima i stvaralaštvu

Želja da kupujemo i da posedujemo lepe stvari je prisutna u svakom čoveku (posebno ženi). Srećni smo kada kupimo sebi ono što smo dugo želeli, ali ta sreća traje kratko. Znatno kraće nego što je trajala želja da tu stvar posedujemo. Veoma brzo to ushićenje iščili i već svoj fokus prebacujemo na nešto drugo što bi mogli da kupimo da nas usreći... I tako hranimo minusni sistem vrednosti.
Sanja Vučić
10 aprila, 2022
Humanizam i renesansaSanja Vučić

Dajem glas…

Svaki dan slušamo i čitamo o borbi za neka prava, za slobode, za izbore… Skupljamo potpise, dajemo glasove, protestujemo, patroliramo, paradiramo… I dok mi tako pravimo buku, šta se dešava sa onima kojima buka smeta? Šta je sa onima koji češće koriste pogled nego reči? Da li svet ikada zastane da uhvati taj pogled?
Sanja Vučić
30 marta, 2022
Humanizam i renesansaSanja Vučić

Uzvodno

Pretpostavljam da je većina vas već upoznata sa činjenicom da se naše telo sastoji od 60% vode te da je hidratacija i snabdevanje tela čistom vodom neophodno za čist i zdrav organizam. A da li ste znali da voda, osim svog fizičkog svojsta, poseduje i druge osobine?
Sanja Vučić
17 jula, 2021
Humanizam i renesansaNovosti

Balkan Charity Nail Maraton

Brojimo sitno do kraja 2020.-te i nekako primećujem da svi jedva čekaju da prođe, da je isprate…Sada, za kraj, kada sumiram ovu godinu rekla bih da je bila izuzetno Uticajna. Za mene je ova godina bila puna lekcija i izazova. Navela me je da vidim od čega sam sazdana i da mnoge teorije o ličnom razvoju testiram u praksi… Zadovoljna sam sa ishodom.
Sanja Vučić
31 decembra, 2020
Humanizam i renesansa

O idolima i idealima

Dok sam odrastala, sećam se da nisam imala idole. Nisam se nalazila u priči ‘želim da budem kao ovaj ili onaj’, ali sam imala ideale. Ljude kojima sam se istinski divila, njihovom intelektu, duhu, veštini… I sama sam težila ka tome da sebe ukrasim takvim osobinama ili veštinama.
Sanja Vučić
29 juna, 2020
Humanizam i renesansaNovosti

Prvi CHEMAJKA sabor

Prvi Chemajka Sabor uspešno završen! Izuzetno mi je drago što sam upoznala kreativne mame koje vredno razvijaju svoje brendove i neguju doslednost i etičnost. Žene koje su majstori svog zanata i koje kamenje na putu nije sputalo (čak naprotiv!). Bravo!
Sanja Vučić
12 decembra, 2019